Medieval Wall

27.02.2013.

Kategorije: Arhitektura

Srednjovjekovne utvrde

6

Srednjovjekovne utvrde vjerojatno su jedan od najprepoznatljivijih simbola ovoga razdoblja. Osim obrambene, imale su i stambenu ulogu, tako da u njima često nalazimo oblike koji predstavljaju spoj ovih dviju funkcija. Nažalost, one do danas sačuvane predstavljaju samo manji dio od njihova nekadašnjeg broja.

08.03.2012.

Kategorije: Arhitektura

Veliki Tabor

2

Dvor Veliki Tabor jedna je od najbolje sačuvanih srednjovjekovnih utvrda u Hrvatskoj. Smješten je u Hrvatskome zagorju, regiji poznatoj po mnoštvu plemićkih dvoraca. Nakon nedavno završenih konzervatorskih radova, zasjao je u novom sjaju te ponovno postao odredištem mnogih ljubitelja starina.

07.11.2011.

Kategorije: Arhitektura

Srednjovjekovna utvrda Ilok

3

Najistočnije naselje Hrvatske, slavonski gradić Ilok mjesto je bogate povijesti i kulturne baštine. O tome, među ostalim, svjedoče i monumentalni ostaci srednjovjekovne iločke utvrde. Ona osim što pokazuje raskošnu i kvalitetnu gradnju, koja je u skladu s tadašnjim europskim umjetničkim strujanjima, govori i o svojim vlasnicima. Najznačajniji od njih bio je Nikola Iločki, zbog čije se funkcije i ova utvrda s pravom naziva kraljevskim gradom.

10.07.2011.

Kategorije: Arhitektura

Templarski posjedi u Hrvatskoj

6

Proučavanje povijesti templara u ovim krajevima teško je zbog malo sačuvanih pisanih podataka i samih spomenika. Unatoč tome možemo stvoriti sliku o njihovom životu i organizaciji. U ovom članku obrađeni su templarski preceptorati u Hrvatskoj, uz još nekoliko značajnijih posjeda.