Medieval Wall

04.09.2013.

Kategorije: Društvo

Franački feudalizam

0

Kada govorimo o privrednim i društvenim odnosima na europskom tlu u ranom srednjem vijeku, ono što svakako moramo spomenuti su ti isti odnosi tadašnjih dvaju velesila; Franačkog i Bizantskog carstva. Franački feudalizam o kojem ćemo govoriti u ovom članku svoj je vrhunac doživio u doba vladavine Karolinga od druge polovice 8. st. Stopedesetogodišnja vladavina te dinastije uvelike je pridonijela i svakako je najzaslužnija za kompletno stasanje (zapadno) europskog feudalizma.

05.08.2013.

Kategorije: Društvo

Srednjovjekovno oružje

1

Srednjovjekovno oružje možemo podijeliti na navalno i zaštitno, a zatim i na hladno i vatreno. Najviše se koristilo hladno oružje, iako se krajem ovoga razdoblja sve više počinje koristiti i vatreno, koje će ga postupno, gotovo u potpunosti istisnuti.

07.07.2013.

Kategorije: Društvo

Vitezovi

3

Srednjovjekovni ratnici plemićkog roda, koji su se borili jašući na konju, nazivali su se vitezovima. Omiljeno oružje bili su im mačevi, te nešto rijeđe koplja i sjekire.U Europi se javljaju s pojavom feudalizma, a razdoblje u kojem su bili najaktivniji bilo je od 11. do 13. st. S krajem srednjeg vijeka, vitezove zamijenjuju pješaci plaćenici, a oni počinju gubiti na važnosti.

05.07.2013.

Kategorije: Društvo

Feudalizam

5

Feudalizam predstavlja društveni sustav prava i obaveza čiji temelj leži u posjedovanju zemlje i osobnim odnosima u kojima vazali drže zemlju kao leno dobiven od gospodara (seniora), dok se feudalno društvo nameće kao sustav organizacije zasnovan na međuzavisnosti ljudi u kojoj gospodari podčinjeni jedni drugima upravljaju seljacima koji obrađuju zemlju stvarajući im tako uvjete za život.